Κατάθλιψη
Ο φαύλος κύκλος της Κατάθλιψης

Με Παίζεις στη Ρουλέτα και με χάνεις !!

σε ένα παραμύθι εφιαλτικό

φωνή εντόμου τώρα ειν’ η φωνή μου

φυτό αναρριχώμενο η ζωή μου

με κόβεις και με ρίχνεις στο κενό

Είναι κάποιες μέρες που σηκώνεσαι βαρύς και άκεφος χωρίς καμία όρεξη για κανέναν και για τίποτα και όλα πρέπει να τα κάνεις μηχανικά για να μπορέσεις να είσαι κάπως λειτουργικός μέχρι το βράδυ που θα γυρίσεις πίσω να χωθείς στα παπλώματα σου, τα οποία τώρα που το σκέφτεσαι πρέπει να είναι στη 4η βδομάδα που δεν τα έχεις αλλάξει… αλλά τι σημασία έχει; Λες και έχεις όρεξη να κάνεις και πιο βασικά πράγματα όπως να φάς κάτι ή να κάνεις μπάνιο;

Αισθήματα ενοχής και χαμηλής αυτοπεποίθησης, διαταραχές του ύπνου και της κανονικής όρεξης, απώλεια ενέργειας αλλά και δυσκολία στην συγκέντρωση έχουν αρχίσει να γίνονται οι νέοι σου φίλοι.

Και σκέφτεσαι ότι και τον κόσμο δεν τον θες καθόλου, σε ενοχλεί η βουή και οι φωνές του, πόσο περισσότερο οι χαρούμενες φωνές που σου τρυπάνε τα τύμπανα. Κλάμα, απόγνωση, έντονη θλίψη και πένθος αυτά και μόνο αυτά τα συναισθήματα θες να νιώθεις και νιώθεις, για όλα όσα περιβάλλουν το Εγώ σου, τη ζωή σου και την κάθε σου στιγμή. Δεν σε ενδιαφέρει ο εαυτός σου` «τον παίζεις στην ρουλέτα και τον χάνεις ξανά και ξανά». Απέραντη Μοναξιά και κανείς δεν σε καταλαβαίνει, όμως ούτε και Εσύ καταλαβαίνεις τι σου συμβαίνει, απλά το αφήνεις  να σε ρουφάει μέσα του.

Γιατί στην αρχή σε γυροφέρνει και σε χαϊδεύει απαλά και μεθυστικά μέχρι να σε αποπλανήσει με τα πολλά πρόσωπα που μπορεί να πάρει η καταθλιπτική νόσος, ούτως ώστε να μπορέσει να σου περάσει την αλυσίδα στα πόδια και να σε κρατήσει δέσμιό της. Και συ… να μην τολμάς να ξεστομίσεις ούτε το όνομά της…. Κατάθλιψη !!

Και έτσι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και οι μέρες γίνονται βδομάδες και οι βδομάδες μήνες και οι μήνες χρόνος και ‘συ πλέον έχεις χάσει τον εαυτό σου -αν και είναι αμφίβολο αν τον είχες ποτέ(!)- και δεν μπορείς να κατανοήσεις την αλληλουχία πλέον των σκέψεων και των αντιδράσεων σου με συνέπεια να εγκλωβίζεσαι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο που σε κάνει να νιώθεις όλο και χειρότερα.

Μίλησε! Ζήτα βοήθεια! Μην μένεις σε αυτή την κατάσταση!!  Μόνο με την βοήθεια ειδικών θα μπορέσεις να ξεφύγεις από τα πλοκάμια της κατάθλιψης. Οι τρόποι και οι μέθοδοι αρκετοί, αρκεί να κάνεις το πρώτο Βήμα της Παραδοχής και Αποδοχής ότι έχεις πρόβλημα. Και θα δεις ότι υπάρχει και το Φώς και όχι μόνο το σκοτάδι, αρκεί να μπορέσεις να στρίψεις τη ματιά σου από την άλλη πλευρά. Και εγώ θα είμαι δω δεσμευμένη απέναντί σου για να σε συντροφεύσω σε αυτό το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής και στο να καταφέρεις να βγείς από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ευα Σπυροπούλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εμψυχώτρια Θ.Π.

Ο φαύλος κύκλος της Κατάθλιψης. Ζήτησε βοήθεια & βγές απ’ αυτόν!
Διαδώστε μέσω:
Ετικέτες:

Ένα σχόλιο στο Ο φαύλος κύκλος της Κατάθλιψης. Ζήτησε βοήθεια & βγές απ’ αυτόν!

  • 14 Ιανουαρίου 2018 στο 21:16
    Σύνδεσμος

    To αρθρο περιγραφει την πραγματικοτητα. Μπραβο

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *