Λεμφικό μασάζ – Αθλητικό μασάζ

Το Λεμφικό μασάζ είναι μια ήπια μάλαξη που στοχεύει να προαγάγει την φυσική αποστράγγιση της λέμφου, του υγρού που είναι υπρύθυνο για να απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού από τους ιστούς, μεταφέροντάς τα προς την καρδιά. Το λεμφικό σύστημα επιτελεί τις λειτουργίες του χάρη στις συσπάσεις των λείων μυϊκών ινών και την κίνηση των σκελετικών μυών. Μέσω αυτών των κινήσεων, η λέμφος κινείται στα λεμφαγγεία και μεταβαίνει στα λεμφογάγγλια, τα οποία αδειάζουν την λέμφο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα λεμφογάγγλια λειτουργούν ως φίλτρα (σταθμοί διήθησης) της λέμφου, και η γνώση της ανατομικής τους θέσης είναι βασικό στοιχείο της λεμφικής μάλαξης.

Στο Λεμφικό μασάζ χρησιμοποιούμε έναν συγκεκριμένο βαθμό (ήπιας) πίεσης, και οι χειρισμοί εκτελούνται με ρυθμικότητα, η οποία αποσκοπεί στην διέγερση της κυκλοφορίας της λέμφου. Επειδή το λεμφικό σύστημα δεν περιέχει αντλία, όπως το κυκλοφορικό (την καρδιά), εύκολα περιέρχεται σε συμφόρηση και στασιμότητα, η οποία επιδεινώνεται αν το άτομο διεξαγάγει καθιστική ζωή (όπως προαναφέραμε, η λέμφος διεγείρεται από την κίνηση των σκελετικών μυών), δεν τρέφεται σωστά ή έχει ανάλογη κληρονομική προδιάθεση. Θεμελιωτές του λεμφικού μασάζ θεωρούνται οι ιατροί Έμιλ και Έστριντ Βόντερ, οι οποίοι επινόησαν την μέθοδο στη δεκαετία του 1930. (Χαρίτος Α. “Σημειώσεις Ανοσολογίας”. Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βιολογικό τμήμα 1991. Αθήνα)

Ενδείξεις και εφαρμογές

  • Το Λεμφικό μασάζ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των οιδημάτων και χειρουργικές επεμβάσεις. Συχνά οι γιατροί το συνιστούν μετά από εκτομές όγκων (ιδίως μαστεκτομές), στους οποίους αφαιρούνται και λεμφαγγεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οίδημα.
  • Συνιστάται και εφαρμόζεται εκτεταμένα και από αισθητικούς, ιδίως στο πρόσωπο, αφού βελτιώνει άμεσα την ποιότητα του δέρματος.
  • Σε αθλητικούς τραυματισμούς, εφόσον έχει παρέλθει η αρχική, οξεία φάση της φλεγμονής – προκειμένου να μειωθεί το οίδημα.
  • Είναι το καταλληλότερο μασάζ για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Το Αθλητικό – Sport Μασάζ είναι η διαδικασία χρησιμοποίησης τεχνικών με τα χέρια ώστε να ασκηθεί πίεση στους μύες και στους τένοντες.

Στόχος του αθλητικού μασάζ είναι να ετοιμάσει τον αθλητή τόσο σωματικά όσο και νοητικά για τις αθλητικές του υποχρεώσεις είτε αυτό αφορά αγώνα είτε προπόνηση.

Επίσης χρησιμοποιείται και ως μέθοδος θεραπείας των αθλητών ύστερα από κάποιο τραυματισμό ή ατύχημα.

Αποτελέσματα του Αθλητικού μασάζ

  • Αυξάνεται η ροή αίματος στους μύες, με αποτέλεσμα με το αίμα να μεταφέρεται και το οξυγόνο στους διάφορους ιστούς.
  • Απομακρύνονται «τοξικά» παράγωγα του μεταβολισμού καθώς και παράγωγες ουσίες του μεταβολισμού που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, είτε για να το ενεργοποιήσουμε είτε για να το χαλαρώσουμε.
  • Χαλαρώση των μυών και μειώση του “πιάσιματός” τους.
  • Αυξάνεται η ευλυγισία των μυών με παράλληλη ελάττωση της δυσφορίας κατά την διάρκεια της άσκησης.
Διαδώστε μέσω: