Με Αγαπάει ή δεν Με Αγαπάει;
Μπορώ να έχω Ιδανική Σχέση;
«Σε βαρέθηκα όλο τα ίδια και ίδια!!».
«Μου έλεγες πως θα με αγαπάς για Πάντα!! Και θα είμαστε ένα…»
«Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να στο κάνω!! Θέλεις πάντα να γίνεται το δικό σου!»
«Είσαι σοβαρή;; Τελικά όλες οι γυναίκες το ίδιο είστε!!»
«Εννοείται πως θα βγω με τους κολλητούς και κόψε το κεφάλι σου !!!»
«Είσαι άχρηστος τίποτα δεν μπορείς να κάνεις!!! Ε! βέβαια αφού μια ζωή η μάνα σου σε είχε σαν πασά!»
«Ήταν η τελευταία φορά που πάμε για φαγητό στην μάνα σου μαζί με την αδελφή σου… στο λέω… σας σιχάθηκα όλους !!»
«Έχεις κάνει το παιδί σαν τα μούτρα σου….»
«Άρχισες πάλι τα ίδια … μα είναι δυνατόν να νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα;»
«Δεν με καταλαβαίνεις! Μόνο τον εαυτό σου σκέφτεσαι!!»
«Θα πεθάνω χωρίς εσένα. Μου είσαι απαραίτητος!»
«Που είσαι; που πήγες; πάλι μόνη μου με αφήνεις! με ποία έχεις μπλέξει;»
Φράσεις – λέξεις – Λεκτικά και μη Λεκτικά μηνύματα. Η Γλώσσα του σώματος.
Πόσα από τα παραπάνω δεν έχουμε σκεφτεί, δεν έχουμε πει ή δεν έχουμε δεχτεί (;) από τον/την σύντροφο/σύζυγο μας. Πόσες φορές, με μεγάλη ευκολία, δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη μας ή δεν έχουμε αρνηθεί ένα χάδι ή μια αγκαλιά, μόνο και μόνο για να τιμωρήσουμε και να πληγώσουμε τον σύντροφό μας, στερώντας του την ευκαιρία να εκδηλώσει την αγάπης του ή να εκφράσει την συγνώμη του μέσα από το σωματικό άγγιγμα. Αποτέλεσμα` ο Ψυχικός Πόνος να είναι το ίδιο και για τους δύο. Τόσο γι’ αυτόν που θέλει να δώσει αλλά δέχεται την απόρριψη, όσο και για εκείνον που απορρίπτει μόνο και μόνο από εκδίκηση.
Η θλίψη και το αίσθημα της απογοήτευσης ότι ο άλλος δεν μας καταλαβαίνει, κάνουν γιορτή μέσα στο μυαλό μας ενώ η μοναξιά γίνεται η μόνιμη συντροφιά μας, στο βάλς που χορεύουμε.
Θυμός, λύπη, φόβος, χαρά είναι τα Τέσσερα βασικά συναισθήματα.
Τα τρία συνήθως επικρατούν στην καθημερινότητα μας με ποιο έκδηλο τον θυμό που αισθανόμαστε για τους άλλους αλλά για τον εαυτό μας, για όλα όσα δεν έχουμε και μας λείπουν, για όλα όσα δεν κάναμε, για όλα όσα υπομείναμε. Λύπη για την αδικία που βιώνουμε, γιατί δεν μας καταλαβαίνουν, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι αλλά και για όλες τις αποτυχίες μας. Φόβος για την ενδεχόμενη απόρριψη από τους άλλους, φόβος για τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης αλλά και για το «αν» θα καταφέρουμε να είμαστε Ιδανικοί Σύντροφοι.
Νιώθουμε κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την καθημερινότητα με αποτέλεσμα το συναίσθημα της χαράς να το έχουμε κάπου ξεχασμένο μέσα μας και αυτό καρτερικά να περιμένει για να ξεπροβάλει, να μας φωνάξει και να μας θυμίσει ότι είναι εδώ (!) και υπάρχει, αρκεί να το ανασύρουμε από μέσα μας αλλά και
Μέσα από μια υγιή συντροφική σχέση !!
Πόσο πιο εύκολή και ευχάριστη θα ήταν η ζωή μας αν είχαμε στην καθημερινότητα μας μια καλή συντροφική σχέση. Θα λειτουργούσε θεραπευτικά πάνω μας γιατί έτσι θα νιώθαμε πιο ξεκούραστοι και ανάλαφροι σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Μια υγιής και ειλικρινής σχέση θα μας βοηθούσε θετικά στην εξέλιξή μας σαν άνθρωποι, αφού για να μπορέσουμε να την αποκτήσουμε χρειάζεται να στραφούμε πρώτα μέσα μας και να δούμε τις δικές μας ανασφάλειες, τα δικά μας λάθη και τις δικές μας συμπεριφορές .
Άραγε μπορείς να έχεις μια υγιή και ευτυχισμένη συντροφική σχέση και πόσο είναι εφικτό να δεσμευτείς μέσα σ’ αυτή έχοντας τον ρόλο του ενήλικα;
Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε σαν ώριμοι ενήλικες η απάντηση δεν είναι με το να ψάχνουμε τον «ιδανικό σύντροφο» που έχουμε στο μυαλό μας. Ιδανικός σύντροφος εξάλλου δεν υπάρχει, παρά μονάχα στον κινηματογράφο και όχι στην πραγματική ζωή.
Η Ιδανική σχέση
Η απάντηση είναι ότι σαφώς και μπορείς να αποκτήσεις μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση -μπορείς να την ονοματίσεις και «ιδανική» ακόμη- αλλά προφανώς για να το πετύχεις θέλει κόπο, χρόνο και προσπάθεια. Τίποτα δεν χαρίζεται στην ζωή εξάλλου, πράγμα που σαν ώριμος ενήλικας ήδη το γνωρίζεις. Έτσι λοιπόν μια υγιής και ιδανική συντροφική σχέση δεν αποκτιέται μαδώντας μαργαρίτες και παίζοντας το παιχνίδι «Μ’ αγαπά – δεν μ’ αγαπά», αλλά πολύ απλά… χτίζεται.
Για να μπορέσεις να έχεις ελπίδες ότι το χτίσιμο της «ιδανικής» σχέσης σου με τον σύντροφό σου θα έχει γερά θεμέλια θα χρειαστεί πρώτα να πάς Εσύ ο Ίδιος εκεί κάτω! -Ναι. Καλά το διάβασες- εκεί κάτω στα Άδυτα της Ψυχής σου. Στους Φόβους, στις Ανασφάλειες, στις Τεράστιες Προσδοκίες που κληρονόμησες, στα πρότυπα που έχεις σχηματίσει για το τι είναι η σχέση. Αλλά και ακόμη πιο βαθιά, εκεί στην πρώτη-πρώτη σχέση που δημιούργησες όταν ήρθες στον κόσμο. Στη σχέση με την μητέρα σου. Και αφού παλέψεις με τους δράκους και τους δαίμονες σου και αφού επουλώσεις τις πληγές σου και αποφασίσεις ότι θα αγαπάς και θα φροντίζεις πλέον τον εαυτό σου τότε και μόνο τότε θα αρχίσεις να Χτίζεις Υγιείς Σχέσεις!!! Εγώ Απλά σου το εύχομαι να το καταφέρεις. Φόρεσε την Ζώνη Ασφάλειας (κοινώς την Ψυχοθεραπεία σου) και Καλό Ταξίδι !!
Η συμπεριφορά σου απέναντι στον σύντροφο σου
Στο μεταξύ φρόντισε και μερικές συμπεριφορές σου όπως:
- Στάματα να κρίνεις και να συγκρίνεις τον/την σύντροφο σου με προηγούμενες σχέσεις!! Ο κάθε άνθρωπος είναι Μοναδικός.
- Μίλα του!! Δεν μπορεί να ξέρει τι θέλεις, πως νιώθεις ή τι αισθάνεσαι!! Θα ξέρει μόνο αν τα φανερώσεις.
- Μέσα στην σχέση χρειάζεται ισοτιμία.
- Να είσαι πρόθυμος να υποχωρείς σε καταστάσεις, όχι όμως για να το εξαργυρώνεις μετά προς όφελος σου αλλά γιατί δεν χωράει ο Λανθασμένος Εγωισμός μέσα σε μια Σχέση.
- Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός γι’ αυτό φρόντιζε την και μην την παραμελείς. Δείξε την αγάπη και την έγνοια σου. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
- Όταν κάνεις μια συζήτηση με τον/την σύντροφο να μιλάς σε Α΄ πρόσωπο για το πώς αισθάνεσαι Εσύ. Μην κατηγορείς τον άλλον. Τα συναισθήματα που νιώθεις είναι δικά σου και Εσύ τα ανασύρεις. Δεν στα δημιουργεί ο άλλος.
- Καλλιέργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης με τον άνθρωπό σου αλλιώς παντού θα βλέπεις εχθρούς και προβλήματα που δεν υπάρχουν.
Εύα Σπυροπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εμψυχώτρια Θ.Π
Αν σας άρεσε το κείμενο